Pihakoira Vandan ja aussie Ransun treenailua sekä ohjaajan ihmettelyä agilityn, tokon ja pk-lajien maailmassa

lauantai 5. helmikuuta 2011

VANDAN SYNNYTYS

This is the moment you've all been waiting for :D

Vanda on koko loppuviikon ollut enenevissä määrin levoton. Pentulaatikko on ollut valmiina lämmönkiertosysteemeineen, muttei Vanda ole siellä juuri viihtynyt. Vanda päätti myös aamupissalla
tehdä vähän pidemmän lenkin torstaiaamuna, ja tämän jälkeen pääsikin sitten enää vain remmissä pissalle.
Lämmöt ovat vaihdelleet, mutta olleet koko viikon alle 38 astetta. Ruokahalukin huonontui.

Perjantaina aamulla äiti soitti minulle harjoitteluun, että Vandan käytös on kovin muuttunut. Se oli ollut yön hyvin levoton ja tehnyt pesää. Ruokaa se ei aamulla huolinut, ei edes leikkelettä. Aamupäivällä se oli vielä halunnut mukaan kun äiti lähti Ransua hakemaan, mutta sen jälkeen ei jaksanut enää tulla edes ihmisiä vastaan, vaan pysytteli sängyssä. Vanda vaihteli paikkaa kahden eri sängyn ja sohvan välillä. Vanda oli ehdottomasti sitä mieltä että äitin ja iskän sängyn silkkinen päiväpeitto on hänen arvoisensa paikka synnyttää - mutta ovi pistettiin kylmästi kiinni. Vanda vietti loppupäivän sohvalla, vaihtaen paikkaa siinä. Ulkona käytiin, eikä remmiä enää tarvinnut kun Vanda halusi heti pissattuaan sisälle. Suolen se oli ilmeisesti tyhjentänyt jo aikaisemmin, vain parit ripulit ja yhdet oksennukset korjattiin lattialta.

Iltapäivällä Vanda oli jo todella kivuliaan oloinen, ja me peruttiin kaikki menot. Vanda läähätti ja tärisi kauttaaltaan. Kivuliaisuus lisääntyi iltaa kohti, ja lämmöt pysyivät alle 37 asteen. Soitettiin jo Vandan kasvattajalle Miallekin että kuinka kauan tämä voi kestää, kamala katsoa kun toista sattuu! Ehkä miehistä tuntuu sellaiselta kun naiset synnyttää..
Kahdeksan aikaan laitoin pedin lattialle pentulaatikon viereen valmiiksi, sillä Vanda ei halunnut yhtään olla yksin. Käytiin sen kanssa ulkona, ja sitten hiljennettiin huusholli ja laitettiin valot himmeälle. Vanda oli yhä kivuliaamman oloinen ja levottomampi, vaikka sitten yhdeksän maissa rauhoittui hetkeksi. Se oli välillä pentulaatikossa ja välillä minun vieressä, mutta missään ei ollut hyvä. Puoli yhdentoista aikaan totesin Vandan ollessa jalkopäässäni huohottamassa, että nyt alkaa olla niin levotonta että laitan sen pentulaatikkoon. Sitten Vanda alkoi melkein heti ponnistamaan! Sen koko ruumis jännittyi ja häntä nousi ylös, ja Vanda tavallaan kurotti kaulaansa.

Puolen tunnin ponnistamisen jälkeen syntyi ensimmäinen pentu! Huhhuh, ajateltiin jo ettei se koskaan tule. Huusin äidin auttamaan ja pidin vastaan kun Vanda katkaisi napanuoran. Vanda nuoli pennun perusteellisesti puhtaaksi, minkä jälkeen me punnittiin se ja katsottiin sukupuoli. Sitten pentu alkoikin jo imeä, ja tämä ensimmäinen todella sai ternimaitoa reilusti! Se imi todella reippaasti, myös sormesta oli tiukka ote :D
Vanda alkoi pian ponnistamaan, ja tämä vaihe tuntui kestävän ikuisuuden. Edellisen pennun istukka tuli ulos, mutta seuraava pentu ei tullut vielä sen mukana. Vasta melkein tunnin kuluttua alkoi sikiöpussi pilkottaa emättimestä. Se kuitenkin meni jokaisen supistuksen mukana takaisin päin. Pestiin Vandan takapää ja autoin vähän emättimen ihoa pois tieltä, ja pian pussi oli sen verran ulkona että äiti sai siitä talouspaperilla hyvän otteen. Äiti veti pennun supistuksen mukana ulos, ja tiukassa oli tämä isokokoinen narttupentu!

Seuraava syntyikin jo vartin päästä, ihan parilla ponnistuksella. Sitten Vanda vähän lepäsi, ja työnsi taas seuraavan melkein huomaamatta. Puoli tuntia odottelin, ja kun ei mitään ponnistusmeininkiä ollut niin päätin nukahtaa hetkeksi. Heräsin aina välillä tarkistamaan, ja kolmelta katsoin mielestäni ihan kunnolla. Mutta sitten neljältä huomasin että pentuja onkin viisi neljän sijaan :D viides oli ihan puhdas ja kuiva, eli syntynyt ehkä heti kolmen jälkeen. Vanda nuoli kaikki pennut hienosti puhtaaksi ja puri napanuorat, ja pennuista varmaankin kaikki kakkasivat Vandan stimuloitua niitä. Seitsemältä Miakin oli sitä mieltä ettei pentuja varmaan enää tule, ja vaihdettiin kuivat alustat pentulaatikkoon ja siirryin itsekin sänkyyn nukkumaan :) äiti ja iskä menivät sikalaan, ja yhdeksän jälkeen Annika ja Mika jo tulivat pentuja katsomaan.

Vanda on hoitanut pentuja valtavan hienosti, pesä on todella puhdas ja pennut lämpimiä ja tyytyväisiä. Kaikki imevät oikein reippaasti, ja painot olivat nousseet 10 g ja ylikin! Vandaa ollaan kannettu ulos, ja kerran se tuli itsekin. Kauhea kiire kyllä takaisin pentulaatikkoon, ja kun pentuja punnittaessa yksi vikisi niin Vanda meinasi hypätä pöydälle sitä pelastamaan! Yrittää myös kantaa pentuja siinä kovinkaan hyvin onnistumatta :) Vanda on syönyt laatikkoon ruokaa kannettaessa ja ilmeisesti juonutkin laatikon vieressä olevasta vesikiposta, sillä pissaa on tullut hyvin. Vanda on todella hoikka, ihmeellisen äkkiä maha on kadonnut! Istukat se taisi kyllä syödä kaikki, me ei edes nähty kuin se ensimmäinen, hups..muita eläimiä Vanda ei suvaitse pentulaatikon lähellä, olohuoneessa käyttäytyy ihan normaalisti kuitenkin. Kaiken kaikkiaan Vandan vaistot pelaavat juuri niin kuin pitääkin, ja synnytys meni oikein hyvin toisen pennun syntymän jälkeen! Täällä on monta onnellista koiraa ja ihmistä nyt :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti