Pihakoira Vandan ja aussie Ransun treenailua sekä ohjaajan ihmettelyä agilityn, tokon ja pk-lajien maailmassa

maanantai 21. helmikuuta 2011

AJATUKSIA HYPPYSEMINAARISTA

Olin viikonloppuna seuraamassa hyppykouluttaja Ulla Kaukosen hyppyseminaaria ATT:llä. Seminaari olisi ollut oikeastaan koko viikonlopun mittainen, mutta kun on vähän kaikenlaista muutakin ohjelmaa niin olin sitten kuuntelemassa vain luennot ja katsomassa lauantain ykkösryhmän harjoitteita. Koko sunnuntain kelasinkin sitten mielessäni luentojen herättämiä ajatuksia, mutta nyt vasta ehdin laittamaan niitä "paperille" jonkinlaiseen järjestykseen :)

Luennoilla tuli valtavasti asiaa, josta osasta oli jo jotakin tietoa valmiiksi, mutta nyt päästiin pintaa syvemmälle ja sain hyvin konkreettisia vinkkejä meidän agikoirien kouluttamiseen. Olin iloinen etenkin siitä, että sain tämän tietopaketin ennen kuin onnistuin Ransua pilaamaan hyppääjänä :D Mielestäni Vandalla on hyvä hyppytekniikka, ja sehän on aina rakastanut hyppäämistä. Jo muutaman kuukauden ikäisenä Vanda hyppi sikalassa navankorkuisten esteiden yli :D eipä saa hypyyttää ei mutta minkäs teet..kuvista näkee että estettä ylittäessä sen vartalo on oikealla tavalla koottu, mutta en ole huomannut katsoa miten se kokoaa itsensä ponnistaessaan. Lisäksi Vanda hyppää yleensä hyvin korkealta, mikä taas ei ole "energiatehokasta". Kaiken kaikkiaan kuitenkin hyvä hyppääjä, pienin säädöin ;)

Ransu taas on, no, erilainen. Se hyppää valtavia hyppyjä esim. luonnonesteiden ja ojien yli. Mutta se ei mielestäni nauti hyppäämisestä kuten Vanda. Vieläkin herra 10 kk odottaa välillä että autan häntä takapuolesta autoon mennessä :D ja usein se menee mieluummin esteen alta kuin päältä, jos vain mahtuu, tai kiertää tietysti. Eli olen todella iloinen että voin aloittaa Ransun kouluttamisen näillä opeilla :)

Menemättä sen enempää seminaarissa käsiteltyihin asioihin, tässä asioita joita mietin meidän haukkujen kohdalla tämän kevään ja vähän syksynkin osalta:

VANDA

- Keskustelin kouluttajan kanssa synnytyksen jälkeisestä treenistä. Tärkeää on nyt syvien lihasten kehittäminen ja peruskunnon rakentaminen uudelleen. Eli paljon lenkkeilyä vapaana erilaisissa maastoissa. Syvien lihasten kehittämiseksi erilaisia harjoitteita, kuten tasapainoilua ja hidasta kävelyä, mikä tarvitsee Vandalle opettaa..
- Lihaskunto ja löystyneet lantion sidokset alkavat olla kunnossa n. 1,5-2 kk pentujen luovutuksesta. Agitreenit voidaan aloittaa aikaisemmin, jo maaliskuun lopussa, mutta treenien tulee olla helpohkoja, vähän kuin pentutreeniä. Ei hyppyjä, vähän A-estettä, varovasti keinulla jne.
- Aloitetaan hyppytreenit seminaarissa läpikäydyillä menetelmillä, kuten set point, perussarja, kasvava sarja, kaarre, slice..joissa kaikissa joko ei rimoja ollenkaan, tai rimat matalalla.
- Vandalla alkaa huhtikuussa kontaktikurssi, jossa siis mahdollisimman vähän toistoja A-esteellä.
- Koska huhtikuussa treenit on 2-3 krt/vk, ja siitä eteenpäin 1-2 krt/vk, tulee treeneissä keskittyä ohjaamisharjoitteisiin, ettei käy fyysisesti liian raskaaksi.
- Kehitetään Vandan häiriönsietokykyä, minimoidaan aluksi häiriö harjoitteissa. Tavoitteena itsenäinen koira!
- Hyvät lämmittelyt ja jäähdyttelyt!
- Lähtöharjoitteet! Hyppyjä aloittaessa rimat eri korkeuksille
- Huhtikuusta alkaen treenien lisäksi pitkiä metsälenkkejä 3-4 krt / vk, lepopäivinä palauttavaa liikuntaa. Uintia max. joka toinen päivä! Kelluntaliivit voisivat olla hyvät oikean tekniikan löytämiseksi.

Taidetaan Vandan kanssa molemmat jo hiukan odotella että päästään treenaamaan taas..;)

RANSU

- Aloitetaan treenit yllä mainituilla harjoitteilla, ei aluksi rimoja vaan speedpumpeilla (ponnareilla)
- Toukokuussa rimat matalalle/ ristiin/ vinoon, aloitetaan A-esteen harjoittelu
- Pujottelun harjoittelua vähän ja pieniä pätkiä, kroppa ei vielä valmis siihen
- Rimat matalalla kunnes tekniikka ok ja kroppa valmis, ehkä elokuussa aloitetaan korkeuksien lisääminen melko nopeasti. Rimat muutaman kerran vaihtelevasti 20-45 cm, sitten 50-65 cm eli maksikorkeuden opetuksen pitäisi onnistua melko nopeasti
- Harjoitteet rankkoja, toistoja 3-5, 3 eri kertaa voi ottaa. Treenit 1-2 krt/vk
- Aluksi häiriöiden minimointi, saa itse oivaltaa mistä on kyse.
- Targetin avulla, harjoitellaan myös oikeaa lähtöasentoa
- Hyppääminen on koiralle vaikea taito, synnynnäisiä eroja lahjakkuudessa
- Kotona pitkät metsälenkit n. 4 krt/vk, muuten palauttavia lenkkejä. Uintia metsälenkkeihin sisältyen.
- Syviä lihaksia vahvistavat harjoitteet, sekä takakropan hahmottamista edistävät (esim. peruuttaminen)
- Itsevarmuuden lisääminen (ei välttämättä mikään ongelma)
- Huomion kiinnittäminen etupainoisuuteen
- Tavoitteena kisakuntoinen koira 2-vuotissynttäreiden paikkeilla, turha kiirehtiä!
- Tärkeää ettei huonoja kokemuksia! 

- PK -hypystä: treenataan paljon set point- ja perussarjaa, vahinkojen välttäminen avoesteillä
- Ensin hypyt ilman esinettä, sitten esim. lelun kanssa, sitten pieni kapula mukaan, kokoa kasvatetaan vähitellen.
- Ensin PK-este matala ja lähtö hypylle läheltä. Myöhemmin, kun esineen kantaminen ja tekniikka valmis, hypyt korkealta ja kaukaa!

Ohjaajalle muistettavaa..
- koira ei saa epäonnistua, älä jankkaa!
- älä reagoi virheisiin (tässä haastetta--)
- koiralle aina palkkaa kun se yrittää
- vaadi hyvä lähtöasento - suora jossa paino takaosalla (Vanda!)
- häiriöharjoittelu mukaan myöhemmin
- älä tee aina sitä mikä on vaikeaa vaan helppoa välillä

Tässä on tällainen sekalainen muistilista, ei välttämättä kaikille sano mitään mutta hiukan selvitti omia ajatuksia :) seminaarin toista viikonloppua odotellessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti