Pihakoira Vandan ja aussie Ransun treenailua sekä ohjaajan ihmettelyä agilityn, tokon ja pk-lajien maailmassa

lauantai 5. helmikuuta 2011

Ransun tokotreenit 3.2.2011

Oltiin torstaina tokoilemassa Eevan ja Ytyn kanssa. Sain taas Eevalta tosi hyviä vinkkejä, jotka kirjaan tänne etten ihan niitä unohda :)
- Perusasento: jatketaan ympyrätreenejä, ja pienennetään ympyrää. Ransu alkaa jo pikkuhiljaa hakea itsekin viereen :)
- Seuraaminen: jatketaan samaan malliin, iloisesti ja reippaasti (kommentoi Eeva jos oon ihan unohtanu jonkin tärkeän asian :D )
- Ruutu: aloitetaan treenit viemällä lelua ruudun keskelle, ja hetsaamalla Ransua ennen kuin antaa käskysanan ja päästää sen hakemaan lelua. Leikitään yhdessä ruudussa. Seuraavassa vaiheessa käydään taputtamassa ruudun keskustaa, jonka jälkeen lähetetään koira sinne intoa piukassa, ja sitten palkitaan paikan päällä.
- Tunnistusnouto: EI nimestään huolimatta ole nouto, joten täytyy opettaa omistajan tuoksuisen kapulan erottaminen muista (onneksi käytiin Pipsan kanssa hajuerottelukurssi). Eli aloitetaan esim. koskemalla käpyä tms. ja palkitsemalla koira sen ilmaisemisesta. Seuraavaksi voidaan ottaa kapula käyttöön, ja piilotella sitä sisällä ja ulkona. Sitten voidaan ottaa yksi hajustettu kapula ja laittaa vieraan kasa puhtaita, ja palkita koira taas oikean ilmaisemisesta. Luultavasti Ransu ennemmin tai myöhemmin alkaa itse tarjota kapulan tuomista.
- Nouto: Koska noutaminen on Ransulla vahva, treenataan esineen suussa pitämistä käskystä. Tätä varten hankitaan oma noutokapula/lelu. Naksuttimen avulla palkitaan Ransua esineen suussa pitämisestä, ja liitetään tähän käskysana. Vaadittua aikaa pidennetään pikkuhiljaa.
- Omaan elehtimiseen kannattaa kiinnittää huomiota jo tässä vaiheessa, ettei ero koetilanteeseen olisi kovin suuri. Eli kehutaan ja kannustetaan koiraa ja ollaan reippaita ja iloisia, mutta hillitymmällä äänten ja eleiden käytöllä. Oma käytös on tärkeää koiran viretilan kannalta!

Tällainen muistilista, hieman nopsasti kirjoitettu, koska..;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti