Pihakoira Vandan ja aussie Ransun treenailua sekä ohjaajan ihmettelyä agilityn, tokon ja pk-lajien maailmassa

sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

TUSKAILUA..

Pienen käsivamman vuoksi kirjoittaminen on ollut vähän haastavaa viime päivinä, joten kirjoittelen vasta nyt Ransun torstaisista treeneistä. Omien kommelluksien, kuten kaatumisen, auton penkkaan ajamisen ja käden loukkaamisen vuoksi mielialakaan ei ole ollut ihan paras, ja piti vähän selvittää omia ajatuksia etenkin tokotreeneistä.

Ransulla on nyt siis 6 kertaa torstaisin ensin tokotreenit ja sitten agilityn alkeiskurssi Hitti-Areenalla. Ransun tokotreenit ovat kotona menneet tosi hienosti koko viikon, ja lähdin kurssille oikein hyvillä mielin. Ohjelmassahan oli luoksepäästävyyttä, perusasentoa sekä luoksetuloa- helppoa, eikö?

Eniten harmittaakin oma väärä asenne. Miksi ihmeessä kuvittelin, että kotona ja parissa muussa tutussa paikassa hyvällä vireellä, tarkasti ja innostuneesti suorittava ylisosiaalinen kontaktinhakuinen pikkuhaukkuni käyttäytyisi samalla tavalla ryhmätreeneissä, joista on olosuhteiden pakosta ollut se 3 kuukauden tauko..
Ei mennyt niinkuin Strömsössä, sanoisinko. Treeneissä oli kolme ohjaajaa, jotka kaikki vuorotellen tulivat kokeilemaan luoksepäästävyyttä. Vain viimeistä Ransu meni vähän vastaan, kun pääsivät namit loppumaan kädestä. Muuten pysyi hienosti perusasennossa. Tämä meni siis oikein hyvin.

Oltiin tässä vaiheessa rivin reunimmaisina, mutta sitten kun alettiin harjoitella perusasentoa viereen tuli ihan mukavan oloinen bortsu ohjaajineen. Ja Ransu sai kamalan ärripurrihepulin! Ihan oikeasti haukkui vihaisen kuuloisesti, ja kiellon jälkeenkin pyrki jatkuvasti kyttäämään naapuria. Menin ihan lukkoon, en käsittänyt ollenkaan mitä tapahtui. Olen meinaan tuskaillut kun Ransu on niin ylisosiaalinen, että haluaisi mennä kaikkia tervehtimään. No enpä tuskaile enää. Otin sitten Ransusta tiukan otteen ja pakotin sen rauhoittumaan, minkä jälkeen ohjaaja neuvoi leikkimään sen kanssa. Tämä toimi hetken, mutta sitten alkoi taas kyttäily. Ransu alkoi myös kyttäämään lähellä kulkevia muita koiria ja autoja, muttei sentään niistä saanut mitään hepulia. Yritä siinä sitten vieraille ohjaajille selittää, ettei tämä ennen ole tällaista tehnyt..pikkuisesta oli tullut nuori murkkuikäinen uros. Onneksi kurssia kestää kesäkuun puoliväliin asti, eli ehkä tämä tästä :D

Taidettiin sitten saada n. kolme sarjaa perusasentoa tehtyä, ja kun Ransu ei muualla enää tarvitse käsiapua, niin nyt piti auttaa kädellä. Palkkasin sitä myös katsekontaktista pitkästä aikaa. Luoksetuloa päästiin tekemään melkein viimeisenä, ja se onneksi tehtiin vähän kauempana muista koirista. Aluksi otettiin luoksetulo n. 5 metrin päästä, Ransu istumassa. Jätin sen paikallaanoloon, ja käännyin melko pian ja kutsuin sen luokse. Ransu selkeästi mietti hetken että saako ihan oikeasti tulla jo, mutta tuli sitten innoissaan ja pyysin sen istumaan eteen. Ohjaajat kehuivat kovasti istumista, jonka Ransu suoritti suorassa ja oikeassa paikassa. En pyytänyt sitä enää vierelle, vaan palkkasin ja vapautin. Sitten jätin Ransun maahan paikallaanoloon, mitä ilmeisesti vaaditaan vasta voittajaluokassa, mutta ollaan sen kanssa tehty niin kotonakin. Kävelin melko kauas lelun kanssa, olin jonkin aikaa selkä Ransuun päin ja käännyin takaisin. Kutsuin sen luokse, ja Ransun ollessa jo lähellä heitin lelun taakseni. Sitten leikittiin yhdessä, ja oli kyllä tosi kiva lopetus treenikerralle! Ohjaajat kehuivat paikallaanoloa ja luoksetuloa, oli kuulemma todella hyvä, vauhdikas ja näyttävä, ja kun leikkimistä katsellessa tuntuu taistelutahtoakin löytyvän, on koirassa potentiaalia vaikka mihin! Tähän oli hyvä lopettaa :)

Varsinaisia tokovinkkejä ei tällä kerralla saatu, vaan nyt alusta alkaen pitää kiinnittää huomiota epätoivottuun käytökseen ja karsia se. Treeneistä pitää myös tehdä koiralle tarpeeksi helppoja, jotta se saa paljon onnistumisia - kentällä ei voi vaatia samaa kuin kotona..Ensi kerraksi harjoitellaan nyt sitten seuraamista ja liikkeestä seisomista. Lisäksi treeneissä otetaan ilmeisesti jotain kosketusalustan kanssa, mikä kuuluukin myös meidän agitreeneihin liittyvään kotiharjoitteluun.

Agitreenejä silmällä pitäen ollaan sekä Ransun että Vandan kanssa treenattu kosketusalustaa, namialustalle lähetystä, kontaktilta vapauttamista, perusasentoa, istumista jalkojen välissä ja paikallaanoloa. Lisäksi nyt tuli listalle uusi juttu, eli nenäkosketus. Ollaan tehty myös tottistelun lisäksi molempien kanssa syvien lihasten harjoituksia, peruuttamista ja taipumista.

Nyt olivat siis Ransun ensimmäiset viralliset agitreenit Elina Jänesniemen ohjauksella. Aluksi harjoiteltiin hyppyjä, rima siivekkeiden päällä. Aloitettiin yhdellä hypyllä eri variaatioilla - ensin Ransu paikalleen tai lelun vienti yhdessä, Ransun vapautus lelulle, lähettäminen lelulle ja lopuksi kuljetus eli ensin Ransun lähetys ja minä juoksen vieressä lelulle. Nämä olivat Ransulle aika tuttuja juttuja, ja menivätkin hienosti. Nyt kiinnitin huomioita hyppyseminaarissa esille tulleisiin asioihin, eli Ransun katseen pitää olla hypyssä ennen lähetystä, ja istumisasennon hyvä. Otin istumista sekä perusasennon että jalkojen väliin istumisen kautta. Lisäksi Elina sanoi ettei näissä treeneissä koira saa koskaan palkkaa kädestä, vaan aina targettina. Paikallaanoloa jännitin kun ympärillä oli muitakin koiria vapaana, mutta Ransu keskittyi hienosti yhdessä tekemiseen ja kyllä sitä katsekontaktiakin löytyi nyt kun estettä piti katsoa! :D Yhdeltä esteeltä edettiin kahdelle ja kolmelle esteelle, joista otettiin sekä lähetyksiä, kuljetuksia että lelun kanssa heristelyä ja sitten vapautusta.

Seuraavaksi otettiin putkea, mikä onkin Ransun lempijuttu. Jätin Ransun putken päähän, kävin viemässä lelun ja sitten lähetin sen aina eri puolilta putkeen. Ja innoissaan meni! Ei otettu kuin pari toistoa suoraa pitkää putkea, sitten saatiin siirtyä mutkaputkelle, ja vielä ainoina ryhmässä mustalle putkelle :) Mustan putken kanssa otettiin hyppy-putkisarjaa, missä lelu oli putken päässä. Pari kertaa Ransu yritti karata suoraan lelulle, mutta hoksasi sitten mitä kautta pitikään mennä. Ransu pysyi treenin ajan hyvin hallinnassa, ja pysyi jopa lähdössä vaikka kytkettyjä koiria kulki ihan vierestä. Pari kertaa se lähti toisen koiran luo, mutta tällöin nuo koirat olivat vähän karanneet omistajiltaan ja juoksentelivat Ransun ympärillä. Nätisti Ransu niiden kanssa oli, ihan niinkuin "normaali" Ransu. Mutta kuitenkin toiselle näistä koirista se sai samantapaisen kyttäys-haukkumishepulin kun koirat olivat kytkettynä. Ei ymmärrä..

Viimeinen harjoitus oli mielenkiintoisin, sillä se oli meille ihan uutta juttua. Olen opettanut Ransulle vähän kontaktin alastuloa 2on2off-asennon kautta, ja nyt se muutettiin nenäkosketukseksi. Eli nenä maahan 2on2off-asennossa ja palkka. Lopuksi AINA vapautus. Kontaktin ylösmenolle ei opeteta mitään, Elinan mielestä Ransu on sen verran pieni maksikoira ettei se sellaista tarvitse, ja kun se kuitenkin hidastaisi menoa. Tämä saatiin kotiläksyksi, ja ollaan sitä harjoiteltu portailla sekä tänään ihan ATT:n hallilla trainerin avulla. Ai niin, ja Ransu joka on yleensä aivan sekaisin agilityhallilla, oli nyt niin hillitty ja hallittu, että Elinakin ihmetteli onko se aina noin rauhallinen :D tokotreenit tehneet tehtävänsä..no, sain sitten luvan riehuttaa sitä mielinmäärin :) Innolla ensi viikkoa odotellen!

Nyt alkaa käsi kipeytyä sen verran, että kerron vaan ihan lyhyesti tämänpäiväisistä hakutreeneistä Paraisilla teollisuushallin ympäristössä. Treenit aloitettiin kävelemällä teollisuushallin läpi, ja maalimiehet olivat tällä välin menneet piiloihin. Lähetin Ransun, ja se haki innokkaasti ensimmäistä maalimiestä. Kuitenkaan ei meinannut sitä löytää elementtien välistä, joten maalimies antoi pienen äänimerkin, mikä auttoi Ransun oikeaan suuntaan. Seuraava löytyi hienosti piilosta, ja viimeinen otettiin näkölähdöllä. Piilo oli kuitenkin kaukana, mutta Ransu meni sinne innokkaasti. Ransun rauhallinen käyttäytyminen maalimiehen luona ja hidas namien syöminen vaan herättivät taas ihmetystä - ohjaajat kysyivät, koska Ransu on viimeksi syönyt, ja olivat aika ihmeissään kun sanoin että eilen aamulla :D Palkkaa täytyy kuulemma miettiä, jotta se olisi paras mahdollinen. Kokeille muuta kuin nakkeja ja maksapaloja. Mutta kun kyllä Ransu niistä kovasti tykkää, se nyt ei vaan ole ahne ja on niin hyvätapainen :) Ehkäpä ensi viikolla olisi taas metsätreenit, vaikka mukavia nämäkin ovat olleet!

Lopuksi Elisan ottamia kuvia Ransusta :)



Keppi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti