Pihakoira Vandan ja aussie Ransun treenailua sekä ohjaajan ihmettelyä agilityn, tokon ja pk-lajien maailmassa

torstai 17. maaliskuuta 2011

HAKUILUA JA HAPUILUA

Tällä viikolla on ollut kummallinen opinnäytetyöinspiraatio, enkä ole tietokoneella sen vuoksi vietettyjen tuntien jälkeen jaksanut enää päivitellä blogia. Jospa perjantaina tai lauantaina taas kirjoittelisi pentustenkin kuulumisia :)

Ransulla oli viime sunnuntaina hakutreenit, pitkästä aikaa TKK:n pk-hakuryhmän kanssa. Teemana olivat umpipiilot, joita harjoiteltiin tottiskentällä. Koska Ransun kanssa ei oltu ennen otettu umpipiiloja, otettiin ensimmäiset umpipiilot niin, että Ransu näki minne maalimies meni piiloon. Näitä otettiin kaksi, ja molemmat menivät juuri kuten toivottiin, eli Ransu meni piilolle reippaasti ja rohkeasti eikä tuntunut pelästyvän piilosta kömpivää maalimiestä. Ja taas ihmeteltiin kuinka kiltisti se ottaa namit kädestä :D Ransu sai hyvää palautetta, että onpa sulla kiva koira! Viimeiset kolme piiloa otettiin niin, että Ransu näki maalimiehen lähtevän, muttei nähnyt mihin piiloon se meni. Piiloja oli kymmenkunta. Tässä oli tarkoitus harjoitella nimenomaan nenän käyttöä, että Ransu oppisi hakemaan enemmän nenällään kuin silmillään. Ransu haisteli muutaman piilon, jostain syystä yleensä maalimiestä lähellä olevia, ja joka kerta maalimies löytyi hienosti! Viimeisen piilon jälkeen palkattiin lelulla. Ransu sai palautetta innokkaasta työskentelystään (juoksi aika vauhtia etsimään) ja reippaasta, rohkeasta, mutta kuitenkin rauhallisesta toiminnastaan piilolla.

Ransun kanssa tokoiltiin treenien jälkeen tokokentällä, ja myös kotona ollaan viikon mittaan treenailtu "ohjelmaan" kuuluvia juttuja. Kaikissa liikkeissä ollaan edistytty tavoitteiden mukaisesti, paitsi luoksetulossa ilmaantui yllättävä takapakki. Ransuhan on välillä tehnyt niin, ettei ole ensimmäisellä käskyllä tullut luokse, vaan näyttää aivan kuin miettivän, että saako nyt varmasti tulla. Tokokentällä itseksemme treenatessa se ei yhtäkkiä tullut edes toisella käskyllä, vaan vaati 3-5 käskyä. Usein se toisella käskyllä hätkähti, kolmannella nosti takapuolen, neljännellä meni paimennusasentoon..halu tulla luokse olisi selkeästi kova, mutta aivan kuin se tosiaan miettisi että saako nyt varmasti tulla. Tämä oli tosi yllätys, ja kyselin kaverilta keksiikö hän mikä tässä mahtaa olla ongelmana. Ilmeisesti ainakin bordercollieilla ja kelpieillä on yleisenä ongelmana eräänlainen paineistuminen, eli kohti tuleminen aiheuttaa paineistumista. Olisikohan tässä kyse sellaisesta..välillä Ransu tulee ihan reippaasti. Tänään kokeiltiin taas, ja tosiaan ehkä 1/3 kerroista Ransu tulee ensimmäisellä käskyllä, ja 2/3 ei tule. Nyt tein niin, etten antanut toista käskyä, vaan jos ei luoksetulo onnistunut ensimmäisellä käskyllä, menin takaisin Ransun luokse ja vapautin sen. Sitten touhuttiin hetki jotain muuta, ja kokeiltiin uudestaan. Tästä nyt sitten jatketaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti