Pihakoira Vandan ja aussie Ransun treenailua sekä ohjaajan ihmettelyä agilityn, tokon ja pk-lajien maailmassa

torstai 3. maaliskuuta 2011

ONGELMIA PENTUJEN KANSSA

Helmi 4-v ja pennut
Miten ihmeessä kaikki viisi pientä palleroa voivat haluta syliin samaan aikaan?? Ihan tosi, kyllä luulisi minunkin syliin mahtuvan tuollaiset reilun kilon painoiset pikkuiset, mutta vähän ahdasta tulee. Tänään kävi niin että pojat luovuttivat ja tytöt jäivät köllimään ja pusuttelemaan. Mutta kyllä ne vielä juuri ja juuri mahtuvat. Onneksi on usein apulaisia palluttamassa :)

Helmi ja Helga

Lilja 1-v antaa Huldalle pusun


Pikkutyttöjä

Helmi ja Hulda
Mauri 1-v halaa Helgeä



Olipas se pentu hauska!


















Pennut ovat nyt todella pentuja. Ne juoksevat horjuvilla jaloillaan, repivät toisiaan korvista, pusuttelevat ihmisiä ja toisiaan, läppäisevät tassuillaan, pureskelevat, murisevat, haukkuvat plus yrittävät mennä Vanda-mamman ruokakipolle mistä mamma ei oikein tykkää..aika ihmeellistä miten puolessatoista viikossa avuttomista rääpäleistä on tullut ihania, sosiaalisia olentoja, jotka selkeästi nauttivat ihmisten ja toisten eläinten seurasta, ja hakeutuvat muiden luokse! Kun pentulaatikolle menee ja vähän pitää jotain ääntä, juoksee sieltä kohta viisi pientä otusta, jotka tulevat tervehtimään ja pyrkimään syliin :) Pentulaatikon laita otettiin pois toissapäivänä, kun kaikki muut paitsi Helga tulivat jo yli reippaasti. Pennut ovat kuitenkin edelleen pentulaatikossa nukkumassa aina jos eivät ole puuhailemassa jotain :) Touhutuokiot ovat aika lyhyitä, max. 15 minuuttia, ja sitten taas nukutaan pari tuntia. Mutta kaikki ovat yleensä samaan aikaan hereillä, ja sitten onkin meno kuin Villissä Lännessä! Tänään meillä oli ensimmäisen kerran pieniä lapsivieraita, ja 4-vuotias Helmi-tyttö oikein pelästyi kun pennut "tappelivat", ja päätti kieltää niitä, kun ei toisia saa kiusata :D

Huldalla on asiaa!
Läppäisenpä tuota veljeä..
Välillä kuvittelen erottavani luonteita, mutta päivät ovat vielä niin erilaisia. Hedwig on koko ajan ollut kaikista kehittynein, mikä kuulemma on yleistä isoimmilla pennuilla. Jannekin sanoi että "toi punkero on kyllä kaikkein sosiaalisin", mikä on tavallaan totta - Hedwigillä on eniten keinoja ilmaista itseään. Se on kova pusuttelemaan, kiipeää jatkuvasti syliin, viestii emon kanssa hienosti (mamma koulutti vähän jo tänään), selvästi nauttii ihmisten seurasta, touhuaa hienosti muiden pentujen kanssa ja ääntelee..kovin touhuavainen ja ihmisrakas siis. Harald on ollut viime päivät oikein Harald Hirmuinen, heti kun pentulaatikolle menee niin on ensimmäisenä vastassa ja tulossa syliin, ääntelee hauskasti ja haluaisi kovasti leikkiä. Tänään Harald oli vaisumpi, ja Helge eli Lötkis, joka alkoi ensimmäisenä kunnolla kävelemään, oli taas aktiivisempi. Helge tulee myös mielellään syliin, muttei ääntele niin paljoa kuin veljensä, ja on jotenkin pehmeämmän oloinen. Helge leikkii mielellään pikkusiskojensa kanssa, mutta kyllä veljekset ovat kuin ilvekset, ja tosi tasaisia kuitenkin. Pusuttelijoita molemmat :) kuten myös pikkusiskot, viimeisinä syntyneet ja pienimmät kooltaan. Ovat paljon yhdessä, Helga on tosi aktiivinen ja kova kiipeämään syliin, sekä ääntelee paljon. Hulda taas vaikuttaa jotenkin "pieneltä ja pippuriselta", pitää tosi hauskoja ääniä ja touhuaa, leikkii taisteluleikkejä ja vetäytyy välillä syrjään muista. Sylissä on tosi rauhallisesti, ja nukahtaa mielellään syliin. Noh, tältä tuntuu nyt, katsotaan mitä on viikon päästä ;)  Vanda kouluttaa pentuja jo vähän, aluksi yritti vähän kantaakin niitä pesään, mutta nyt tyytii tökkimään jos menee meno liian villiksi.

Eilen aloitettiin ensimmäinen madotus, jolloin myös punnitsin pennut annostuksen tarkistamiseksi. Hedwig oli jo melkein 1,5 kiloa, Helge siinä puolivälissä (1250 g), Harald 100 g vähemmän ja pikkutytöt sitten vielä lähempänä sitä yhtä kiloa. Ensimmäistä kertaa, vaikka lisäruokinta on jo aloitettu, olin huolissani painonnoususta. Helge oli ainoa jolla painonnousu oli lähellä normaalia tasoa, muilla se oli nyt noussut vuorokaudessa huomattavasti vähemmän: Hedwigillä 34 g ja Haraldilla vain 19 g, pikkutytöillä siitä välistä. Tämäkin on kuitenkin tarpeeksi, ja mietin olisiko energiankulutus vain kasvanut nyt niin paljon, kun pennut touhuavat niin mahdottomasti, että painonnousu olisi sen takia hidastunut (kuten ihmisvauvoilla usein käy). Tai sitten Vandalta ei tule maitoa tarpeeksi, mitä en kyllä uskoisi, sillä tissit ovat usein todella täynnä ja Vanda syö nyt valtavan hyvin. No, katsotaan miltä ensi lauantaina näyttää..

Tosiaan, pennut saivat eilen ensimmäisen ja tänään toisen annoksensa matolääkettä, ja huomenna olisi vielä yksi. Ne saivat Flubenol-tahnaa, mikä maistui usemmille hyvin. Jotkut vähän makustelivat, mutta alas meni mainiosti :) Tarkoitus olisi antaa 3 madotusta ennen luovutusta. Varasin pennuille myös eläinlääkärintarkituksen jo luovutusta edeltävälle viikolle. Hampaiden katsomista ollaan jo harjoiteltu - teräviä naskaleita on nimittäin alkanut ilmestyä! Helgalla oli molemmilla puolilla yksi ylähammas, Hedwigillä ja Helgellä ylhäällä molemmilla puolilla kaksi ja alhaalla molemmilla puolilla yksi, ja Haraldilla ja Huldalla hampaat ovat vasta puhkeamassa.
Ollaan harjoiteltu myös pesemistä - vaikka pennut tekevät hienosti tarpeensa sanomalehdille pesän ulkopuolella, ovat joidenkin tassut olleet välillä vähän kakkaiset, ja olen niitä äkkiä virauttanut kraanan alla. Eivät ole olleet moksiskaan :D kovat äänet joskus peläyttävät, ja on tullut ainakin tarkistettua että pennuilla on kuulo kunnossa. Eiköhän se toleranssi tässä huushollissa pikkuhiljaa kasva..;)

Perjantaina odotellaan parin pennun perhettä katsomaan, jännää nähdä millaisia pennut heidän mielestään ovat :)



Hulda

Hedwig

Helga

Hulda

Hedwig pureskelee lelua..

Helga pureskelee Huldan nenää..

Helga hyppää kyytiin!

Hedwig ja Helga

Väsähtivät unilelu kainalossa!

Annika ja Helge

Hedwig sylissä

Helga & Helge

Helga & Hulda tulossa laidan yli
Harald menossa laidan yli

Helge auttaa Annaa kutomaan

Vähän kerrallaan on helpompi..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti