Pihakoira Vandan ja aussie Ransun treenailua sekä ohjaajan ihmettelyä agilityn, tokon ja pk-lajien maailmassa

torstai 24. maaliskuuta 2011

PENTUTESTAILUA JA TARKASTELUA

Helga ja Melvin
Tämä on viimeinen blogikirjoitus, minkä kirjoitan kaikkien pentujen vielä ollessa kotona. Aika haikealta tuntuu, ja väkisinkin tulee tippa linssiin. Vaikka kuinka tietää että kaikki pennut pääsevät todella kivoihin perheisiin, niin ikävä tulee silti! Ja vaikka kuinka tietää että varmaan niitä joskus vielä näkee, niin sitten ne ovat jo isoja, ja muistavatko ne edes enää? Ja vaikka kuinka tietää, etteivät ne voisi meille koko lauma jäädä, niin miten tyhjältä mahtaa tuntua kun ei ole viittä pientä hyppimässä syliin ja suukottelemassa ja pureskelemassa varpaita? Tänäänkin tehdessäni kouluhommia halusi ensin Helga syliin, ja nuhahti siihen viereen sohvalle. Ja sitten Melvin hyppi ja pomppi että minä myös syliin, ja suukotteli ja katseli niin nätisti ja nukahti sitten siihen käsivarrelle. Toivottavasti saan vielä seurata pikkuisten kasvua ja kehitystä, sillä kova ikävä niitä tulee!

Miks kaikki muut nukkuu??
No nyt meni ihan vetistelyksi :D jäähän meille vielä Dina viikoksi, niin on pehmeämpi lasku. Ollaan jo suunniteltu mitä kaikkea kivaa sitten tehdään :) ja Vanda-mamma pääsee agilityyn pitkästä aikaa, mikä on ihan huippujuttu! Ja on muutenkin hyvä että Dina jää vielä, sillä Vanda imettää edelleen pentuja muutaman kerran päivässä, joten maidontuotantokin loppuu sitten pikkuhiljaa. Pennut syövät kiinteitä neljä kertaa päivässä, vaihtelevalla menestyksellä. Eilen parhaiten maistui murot piimän kera! Joka päivä ollaan ulkoiltu, ja pennut touhuilevat ulkona n. 10-15 minuuttia kunnes tulee ihan hirveän kylmä, ja sitten tulee monta pikkuista tärisemään ja pyrkimään syliin :) Helge on ainut joka oikeasti ei haluaisi sisälle tulla, ja usein se onkin ulkoillut muita pidempään! Mutta sillä onkin pidempi karva :D Tänään ei kyllä ulkoiltu juurikaan, kun pelkäsin että tuuli vie pennut mennessään :D
Tylsää..

Pennut olivat eilen eläinlääkärin tarkastuksessa. Tykätään käydä yhdellä todella hyvällä ja tarkalla eläinlääkärillä Loimaalla, joten matkaa tuli yhteen suuntaan noin 30 kilometriä. Ja muutaman kilometrin jälkeen pennut olivat murtautuneet ulos pahvilaatikosta Nasun johdolla, joten siinä sitten ajeltiin kieli keskellä suuta..onneksi Annika tuli auttamaan eläinlääkäriin, niin selvittiin reissusta! Pennut otettiin yksi kerrallaan tarkasteltavaksi, ja ensimmäinen kommentti oli että ovatpa aika pulskia :D paitsi Helga, joka oli eläinlääkärinkin mielestä siro ja pitkäjalkainen.

Nasu oli ensimmäisenä käsittelyssä, eikä oikein kovasti tykännyt kun niin kauheasti syynättiin ja pidettiin kiinni. Eivät muutkaan pennut siitä hirveästi välittäneet, ainoastaan Helge oli oikein nätisti sekä eläintenhoitajan "harjoitustarkastuksen" että vielä perään eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen. Oikein Lötköpötkö :D Eläinlääkäri syynäsi pennut hyvin tarkkaan, ja muuten kaikki oli niillä ok, mutta ensin Nasulta löytyi puolikkaan herneen kokoinen napatyrä, ja sitten Huldalta vielä pienempi napatyrä. Eläinlääkäri oli sitä mieltä että Huldan tyrä katoaa luultavasti n. puolen vuoden ikään mennessä, sillä se oli niin pieni että hänkin mietti pitkään onko se tyrä vai arpi. Nasun tyrä ei luultavasti katoa, mutta siitä ei ole mitään haittaa normaalissa elämässä ja harrastamisessa, ainoastaan näyttelyissä (jos se kasvaa niin että tuomarit sen huomaavat :D). Kotimatka meni ihan mukavasti kun pennut nukahtivat, oksennettuaan ensin penkille ja hattuhyllylle..varoittaisin siis pentuja hakemaan tulevia mahdollisesta matkapahoinvoinnista :D

Tiistaina naapurimme Eeva, biologi ja eläintenhoidon opettaja, tuli pentutestaamaan pennut. Testissä oli useita eri osioita, joilla testattiin mm. sosiaalisuutta, dominanssitaipumuksia, saalisviettiä ja taistelunhalua, kivunsietokykyä, ääniherkkyyttä ja reaktioita tuntemattomaan kohteeseen. Testi suoritettiin pennuille vieraassa paikassa, ja testin aikana tarkkailtiin testitilanteessa käyttäytymisen lisäksi pentujen palautumista eri tilanteista. Testiä oli todella mielenkiintoista seurata, jotkin asiat yllättivät, mutta kertoivat mielestäni kuitenkin hyvin pentujen eri ominaisuuksista. Eniten yllätti se, että pennuista ainoastaan Nasu meni aloitustilanteessa heti testaajaan tutustumaan, muut vasta kutsuttaessa. Vaikka ovat niin sosiaalisia normaalisti! Mutta uudessa tilanteessa, vieraassa paikassa vieraan ihmisen kanssa, niin kyllä jännitti :)

Hieman pennuista testausjärjestyksessä:
- Hulda eli Dina: oli juuri herännyt mikä saattoi vaikuttaa testin alkuvaiheessa, sillä lopulta kyllä seurasi testaajaa jalkoja purien, eikä arastellut yhtään :D Testin mukaan Dina on itsenäinen pentu, jolla on vahva saalisvietti ja taistelunhalu. Vieraita kohtaan käyttäytyy harkitsevan pidättyväisesti, ei kuitenkaan arka. Palautuu hyvin testin pelottavista osioista, ei ääniherkkä, menee rohkeasti katsomaan häntä säikyttämään käytettyjä esineitä.
- Helge : Helge oli rento tyyppi kuten yleensäkin, roikotettaessa ei laittanut vastaan eikä juuri muissakaan kiinnipitotilanteissa. Ottaa mielellään kontaktia ihmiseen epämiellyttävissäkin tilanteissa. Myös tilanteiden jälkeen tulee ihmisen luo touhuamaan. Suhtautuu aika pelottomasti ja positiivisesti vieraisiin ympäristöihin. Kiinnostuu siskojaan hitaammin taisteluleikistä, enemmän innostui liikkuvasta saaliista. Hakeutuu lelunkin kanssa ihmisen lähelle.
- Helga: Paljon siskonsa kaltainen, itsenäisen oloinen pentu. Lähestyy vierasta varovasti ja tutkii ympäristöä varovaisen harkitsevasti. Saalisvietti ja taistelunhalu hyvät, jopa äänteli taistellessa lelusta. Ei ääniherkkä, tulee jopa leikkimään metallilusikalla ja ottaa sen suuhun. Myös maahan pudotettua takkia tuli reippaasti katsomaan ja käveli jopa takin päällä.
- Harald eli Melvin: Pentueesta eniten ihmisen kautta eri tilanteita työstävä, eli haluaa ihmisen tukea ja "mielipiteen". Reagoi melko voimakkaasti pelottaviin testin osioihin, mutta pääsi tilanteesta nopeasti yli kun näki että ihminen käyttäytyy edelleen normaalisti. Myös ääniin Melvin reagoi pentueesta voimakkaimmin. Dominanssitesteissä kamppailee voimakkaasti, mikä viittaisi mahdolliseen dominanssitaipumukseen. Ihmishakuisuus tuli esille myös leikkitilanteissa, ainoana pentueesta Melvin halusi leikkiä ennemmin testaajan kanssa yhdessä kuin yksin ja toi lelua takaisin testaajalle. Saalisvietti ja taistelunhalu vahvat.
- Hedwig eli Nasu: Pentueen rohkein uudessa tilanteessa, ei epäröinyt tutkia huonetta ja pintoja. Myös sosiaalisin vierasta ihmistä kohtaan, sai sylissä ilohepulin :D Epämiellyttävien dominanssitilanteiden jälkeen palautui hitaasti, halusi ensin poistua testitilanteesta ja läähätti. Yritti myös hypätä aidan yli pois huoneesta..Sekä saalisvietti että taistelunhalu vahvat. Ei ääniherkkä, ja pelottavista testeistä selviytyi hyvin - otti metallilusikankin suuhun ja lähti viemään sitä pois :D

Dina

Yritettiin ottaa Helgeä sohvan alta ja löytyi toinenkin poika samalla..

Helge ja Ransu

Helga väsähti

Helge

Dina

Tuli vilu!

Ransu, Melvin ja keppi

Melvin kaivamassa

Ulkoillaan

Melvin kumartaa


Melvin vai Dumbo?

Melvin

Nasu

Ransu, Helge ja Helga

Pipsa ja Vanda paimentaa

Pipsa ja Melvin

Pikkutytöt ja Helge



Dina tutkailee

Tytöt kiusaa Ransua



Minkäs söisin ensin..?

Ransu ja Helge

Melvin sylissä


Äiti ja poika tarkkana

Nasu ja Dina

Keppi!

Nasu syliin tulossa


Pojat



Helga

Helga

Helgaa viluttaa

Helga ja Dina takana kiipeämässä


Helge haluaa syliin

Helga

Dina

Dina

Dina tassuttelee

Dina

Dina

Dina

Dina ja Nasu

Lotta ja Helge

Lotta ja Helge vilkuttamassa

Nasun keppi!

Helga ja Dina

Frans, Helge, Kustaa ja Helga

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti