Pihakoira Vandan ja aussie Ransun treenailua sekä ohjaajan ihmettelyä agilityn, tokon ja pk-lajien maailmassa

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Ransun treenailua ja tavoitteellista tottelevaisuutta

Ransun kanssa ei olla nyt kuukauteen päästy mihinkään treeneihin, joten voitte vaan arvata kuinka sekaisin se oli kun tajusi että nyt jotain tapahtuu! :) Käytiin TPH:n pelastuskoiraryhmän kanssa harjoittelemassa rakennusetsintää yhden rakennusyhtiön varastoalueella. Porukkaa oli aika paljon, joten jakauduttiin kahteen eri ryhmään, aloittelevat ja osaavat. Tämä oli Ransun viides treenikerta, ja sille otettiin 4 maalimiestä niin, että maalimiehet kiersivät piilolle ja Ransu lähetettiin suoraan. Kun Ransu oli havainnut maalimiehen, painui maalimies piiloon ja Ransulle annettiin käsky etsiä. Haastetta sekä maalimiehille että koiralle toi reilut puoli metriä lunta ja pettävä hankikanto :P Ransu paineli maalimiesten luo suorinta reittiä ja sai ruokapalkan maalimieheltä. Se ottaa aina palkan nätisti, ja tuntuu eniten innostuvan maalimiesten suukottelusta tai leluista. Loppuun otettiinkin sitten lelun riepottelua.

Ransusta on tarkoitus tulla rullakoira, eli se maalimiehen varmistettuaan ottaa kaulassa olevan rullan suuhunsa, ja pitää sitä suussaan kunnes tulee ohjaajan luokse, ja sitten kytketään koira liinaan ja mennään yhdessä näytölle. Tätä ollaan nyt harjoiteltu lähinnä vahvistamalla eri materiaalien kantamista. Olin alun perin ajatellut Ransulle haukkuilmaisua maalimiehen luona, mikä on toinen vaihtoehto pk-kokeissa, sillä Ransulla on vahva ja kuuluva haukku. Pelastuskoiraryhmässä suositeltiin kuitenkin rullailmaisua, sillä se on koiralle turvallisempi (etsinnöissä aggressiiviset "pelastettavat"), etsittävälle mukavampi (haukkuva koira vieressä voi pelottaa) ja kuten itsekin sain sitten todeta, vahvakin haukku lakkaa kuulumasta koiran ollessa vähän kauempana ja esim. mäen takana.

Meillä on Ransun kanssa ollut tapana ottaa päivittäin lyhyt, n. 10 minuutin tottisteluhetki sisällä tai pihalla. Nyt todettiin että tauko ohjatuissa treeneissä jatkuu varmaankin huhtikuun loppupuolelle asti, ja ajattelin että olisi ehkä tarpeellista asettaa jonkinlaiset tavoitteet tämän kevään treeneille. Tässä näitä:

- Yleisesti erilaiset palkkaamistavat ja viretilan säätely, sekä katsekontaktin yhtäjaksoisuus
Perusasento vieressä: käsimerkin häivyttäminen kokonaan, perusasennon tarkasti oikea paikka, sekä liikkuminen niin, että koira siirtyy aina perusasentoon ohjaajan liikkuessa sivulle, eteen jne.
- Perusasento edessä: tiivis lähellä olo, suoruus, käsien häivyttäminen, 1 palkka kerralla
- Seuraamisessa ollaan kokeiltu useampia eri tapoja, nyt ollaan palattu oikeaoppiseen imuttamiseen, joten tässä on vielä pitkä tie edessä :) Ransu pysyy onneksi jo hyvin lähellä, ei siis enää arastele olla aivan jalan vieressä. Imutuksen jälkeen siirrytään jatkuvaan namipalkkaukseen ja käskysanan mukaanottamiseen. Myöhemmin keväällä otetaan mukaan lyhyet palkattomat jaksot, jolloin vaaditaan katsekontaktia.
Näitä sitten asteittain pidennetään.
- Edestä sivulle perusasentoon - kun edessä perusasento kunnossa
- Istuminen: mukaan häiriöt, ensimmäisestä käskystä istumista vahvistetaan
- Luoksetulo: vauhtia lisää, ensimmäisestä käskystä luoksetulo myös kotioloissa :P
-Maahanmeno: nopeus, käsimerkin lopullinen häivyttäminen, häiriöt mukaan
. Myöhemmin myös maasta istumaannousu.
-Paikkamakuu: keston lisääminen, varmuus, häiriöt
-Seisominen: ei vielä harjoiteltu muuten kuin naksauttelemalla hyvästä seisomisesta. Aloitetaan pyörähtämällä koiran eteen ja palkkaamalla, kohta mukaan käskysana ja keston lisääminen.
- Hyppy: harjoitellaan kentällä ja agilityssa
- Nouto ja tunnistusnouto: aloitettu harjoitukset esineen käskystä pitämisen harjoittelulla, sekä tunnistusnouto kapuloiden avulla, kiitos joulupukille näistä :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti